До 

                                                                         Кмета на Столична община 

                                                                          г-жа Йорданка Фандъкова

                                                УВЕДОМЛЕНИЕ

от Росен Пламенов Миленов, ЕГН

с постоянен адрес: гр. София, ул.

За контакт: тел. № 0878 786 669, ел. поща:

 

Относно: Провеждане на граждански протест срещу презастрояването, некачествените ремонти, резултат от нагласените обществени поръчки, недостъпните и изпочупени тротоари, разбитите улици, замърсеният въздух и непрозрачното управление на общинските предприятия и търговски дружества

Уважаема г-жо Кмет,

На основание чл. 8, ал. 1 от Закона за събранията, митингите и манифестациите (ЗСММ) и НАРЕДБА № 1 за обществения ред и опазването на общинските имоти на територията на Столична голяма община, Ви уведомявам за следното планирано от мен мероприятие:

 

Начин на провеждане:

 1. жк. „Младост“ 1

Протест на открито

за времето: от 19,00 до 19,30 часа на  21.05.2019 г.

Място: гр. София, жк. „Младост“ 1, градинката пред бл. 73

Шествие на 21.05.2019 г. от 19,30 часа до 21,00 часа по маршрут:

по бул. „Андрей Сахаров“ от кръстовището с ул. „Йерусалим“ – до кръстовището с бул. „Александър Малинов“ и обратно по бул. „Андрей Сахаров“ до кръстовището с ул. „Йерусалим“.

 1. жк. „Овча купел“ 1

Протест на открито

за времето: от 19,00 до 19,30 часа на  22.05.2019 г.

Място: гр. София, жк. „Овча купел“ 1, ул. „Монтевидео“ № 98 (пред супермаркет „ФАНТАСТИКО“).

Шествие на 22.05.2019 г. от 19,30 часа до 21,00 часа по маршрут:

по ул. „Монтевидео“ от № 98 (супермаркет „ФАНТАСТИКО“) до кръстовището с бул. „Президент Линкълн“ и обратно по ул. „Монтевидео“ до  № 98 (супермаркет „ФАНТАСТИКО“).

 

 

 1. жк. „Лозенец“

Протест на открито

за времето: от 19,00 до 19,30 часа на  28.05.2019 г.

Място: гр. София, жк. „Лозенец“, ул. „Златен рог“ в градинката пред строежа на сградата „Златен век“ на фирма „Артекс“.

Шествие на 28.05.2019 г. от 19,30 часа до 21,00 часа по маршрут:

по ул. „Златен рог“ от кръстовището с бул. „Джеймс Баучър“ до кръстовището с бул. „Черни връх“ – по бул. „Черни връх“ до кръстовището с ул. „Люботрън“ и обратно по бул. „Черни връх“ до ул. „Златен рог“ (градинката пред строежа на сградата „Златен век“).

 

 1. ж.к. „Дружба“ 1

         Протест на открито

за времето: от 19,00 до 19,30 часа на  29.05.2019 г.

Място: гр. София, жк. „Дружба“ 1, ул. „Тирана“, пред бл. 2 (до супермаркет „ФАНТАСТИКО“).

Шествие на 29.05.2019 г. от 19,30 часа до 21,00 часа по маршрут:

по ул. „Тирана“ от блок 2 до кръстовището с бул. „Христофор Колумб“ – по бул. „Христофор Колумб“ до кръстовището с ул. „5028“ и обратно по бул. „Христофор Колумб“ до блок 2 на ул. „Тирана“.

 

 1. кв. „Витоша“

         Протест на открито

за времето: от 19,00 до 19,30 часа на  30.05.2019 г.

Място: гр. София, кв. „Витоша“, градинката на кръстовищeто на бул. „Симеоновско шосе“ с ул. „Асен Разцветников“

Шествие на 30.05.2019 г. от 19,30 часа до 21,00 часа по маршрут:

по бул. „Симеоновско шосе“ от кръстовището с ул. „Асен Разцветников“ до кръстовището с ул. „Проф. Васил Арнаудов“ и обратно по бул. „Симеоновско шосе“ до кръстовището с ул. „Асен Разцветников“

 

Използвани средства: слово, озвучаване с 2 броя автономни тонколони и 3 броя транспаранти.

 

Очакван брой участници: около 100 човека.

 

Организатор: Росен Миленов

 

Характер на мероприятието: Граждански протест срещу:

 

 • презастрояването на град София, което превръща южните квартали в бетонни гета;
 • източването на стотици милиони чрез нагласени обществени поръчки, което генерира некачествени ремонти;
 • разграбването на имоти общинска собственост, продължило вече 30 години;
 • липсата на реални действия по ограничаване замърсяването на въздуха в гр. София;
 • счупените тротоари и разбити улици;
 • непрозрачното управление на общинските търговски дружества – „Топлофикация София“ ЕАД, „Център за градска мобилност“ (ЦГМ) ЕАД и други, с което се ощетяват жителите на гр. София;
 • бездействието на „ЦГМ“ ЕАД по изграждането на обществени паркинги и гаражи;
 • бавният, мръсен и скъп обществен градски транспорт;
 • липсата на места в детските градини и ясли;
 • непочистените площади, булеварди, улици, паркове и градинки;
 • липсата на видеонаблюдение и качествено осветление във всички публични пространства – улици, паркове и площади;
 • липсата на канализация в немалко квартали на града;
 • липсата на реална възможност за участие на гражданите при обществените обсъждания на различни въпроси от местно значение, разпределянето на публичните средства и контрола върху изразходването им;
 • бездействието по развиване използването на минералните води;
 • неизгодната концесия на „Софийска вода“ ЕАД, която „товари” жителите на гр. София с необосновано високи цени за вода.

 

С този протест и предстоящата инициатива „Чиста и уредена София 2019“, включваща местен референдум и местна гражданска инициатива, трябва да се отрежат пипалата на Столичния октопод, развивал се през последните 30 години при управлението на всички кметове и общински съветници досега. Представителите на местната власт грабиха и продължават да грабят недвижимите активи и финансови средства на общината и престъпно бездействат по отношение на устройство на територията и благоустрояването. Резултатът днес – София е презастроено бетонно чудовище, с разбити улици и тротоари, без места за паркиране, без канализация в немалко квартали, без достатъчно детски градини, без зелени площи, без детски площадки, без адекватен обществен градски транспорт, без чист въздух, без естетични фасади и без визия за бъдещето ѝ. Е, поне си имаме скъпа вода от „изгодната“ концесия на „Софийска вода“ ЕАД и „прозрачно“ начислявани сметки за парно от общинското дружество „Топлофикация“ ЕАД.

         Това е цената за заграбените на безценица хиляди общински имоти, милионите подкупи, дадени при разрешителните за строеж и изтичането на стотици милиони лева всяка година от общинския бюджет в джобовете на представителите на местната власт и приближените до тях обръчи от фирми. Политиката на Столична община може да се определи като „Видими дефекти и невидими комисионни“, което е характерно и за правителството. Разбира се, всичко това се случва благодарение на бездействието на правозащитните органи – МВР, ДАНС, прокуратура и съд, защото в столицата „баницата за лапане“ е достатъчно голяма, за да се затвори устата на всеки тръгнал да рови в авгиевите обори.

         Това ли заслужават над 1,5 млн. граждани, живеещи в София, плащащи местни данъци и такси, възлизащи на близо 650 млн. лв. и допълнително наливани 488 млн. лв. от централния бюджет и 305 млн. лв. по оперативни програми на Европейския съюз или 1, 75 млрд. лв. бюджет на Столична община за 2019 г.?

         Така ли трябва да изглежда столицата – официалното лице на България, която всяка година посреща над 1,3 млн. туристи и всички официални делегации от цял свят, най-големия административен, културен и икономически център, където се произвежда 50 % от БВП на страната.

         Градът е в криза!

Единствено жителите на София можем да решим проблемите на градската среда, които не търпят отлагане!

Единствено ние, защото:

 • законите са с „вратички“ – това бе заявено от главния архитект на София Здравко Здравков в интервюто от 20.10.2017 г. пред онлайн медията „Сто лица за София“ по отношение на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и даде пример със сградата „Милениум център“ на бул. „Витоша“ срещу НДК. Същата е с параметри на застрояването три пъти над разрешеното за съответната зона. Разбира се, след време и за сградата „Златен век“ в кв. „Лозенец“ на станалата публично известна строителна компания „Артекс“ ще се говори така, която ще се построи след като отмине бурята, освен ако ние, гражданите, не доведем нещата до край;
 • органите на местната и централната власт (Общински съвет, кмет, ДНСК, Министерски съвет, Народно събрание) приемат и прилагат закони и решения само в интерес на силните на деня, тоест хората с парите (корумпирани политици, олигарси и местни феодали). Свидетели сме на лобизъм, лобизъм и пак лобизъм. Това явление е очевадно за целия български народ. Социологическото изследване на АФИС от януари 2019 г. отчита, че над 70 % от българите смятат, че властта работи за богатите;
 • Съдебните органипрокуратура и съдса импотентни – Цветан Цветанов, бившия ръководител на парламентарната група на ГЕРБ и зам. председател на партията го потвърди с израза: „Няма кой да ме накаже“ в предаването „Панорама“ по БНТ на 29.03.2019 г.

Предложенията които трябва да се реализират незабавно, за да имаме чиста и уредена София:

 1. Спиране на презастрояването

1.1. Да се приемат изменения на общия устройствен план (ОУП) и подробните устройствени планове (ПУП) на София, които:

– да не позволяват застрояване на съществуващи зелени площи (паркове и градини), площадки за игра и спорт, места за паркиране и междублокови пространства;

– точно и ясно да определят имотите, необходими за изграждане на публична инфраструктура – улици, площади, детски градини, паркове и градини, здравни заведения в новоизграждащи се квартали като Малинова долина, Кръстова вада, Витоша и др.;

Съгласно чл. 135, ал. 5 от ЗУТ кмета на Столична община може да нареди със заповед изработването на проект за измененията в ОУП и ПУП, при наличието на следните предпоставки изброени в чл. 134, ал. 1, т.1 и 2:

 • настъпят съществени промени в обществено-икономическите и устройствените условия, при които е съставен планът;
 • възникнат нови държавни или общински нужди за обекти – собственост на държавата, на общините или на експлоатационните дружества.

Горецитираните предпоставки днес са налице. В тази връзка в последните години се наблюдава непрекъснато увеличение на населението на гр. София, което се дължи на следните обществено-икономически процеси:

 • урбанизацията, която е характерна за целия свят поради промяна структурата на икономиката и заетите в нея;
 • голямата трудова миграция към столицата, поради силно ограничените в икономическо отношение условия в преобладаващата част от регионите в страната;
 • ниските лихви по ипотечните жилищни кредити, които стимулират закупуването на жилища за живеене, както и ниските лихви по депозитите, които от своя страна пренасочват спестените пари на хората от банките към инвестиции в недвижими имоти.

Всичко това води до строителен бум, който генерира все по-големи проблеми със строителството в жилищните квартали, особено в южната част на столицата, която е превърната в скупщина от сгради. И това се случва, защото строителството в преобладаващата си част се осъществява над закона, чрез всевъзможни вратички и със съдействието на корумпирани общински и държавни служители, включително и съда. Тарикати от цялата страна и фирми на олигарси, които винаги искат да са в далаверата, виждайки големия материален интерес – квадратен метър на цена над хиляда евро – идват в София и стават строителни предприемачи. Тук ще си позволя да цитирам пак гл. архитект на София, който заявява в едно интервю: „Нормалните инвеститори, които следват параметрите и спазват правилата, изчезнаха от пазара. Всеки от инвеститорите днес прави всякакви схеми, за да смекчи параметрите 3-4 пъти.“ Същевременно, непрекъснатото нарастване на населението не е съпроводено с изграждането на структуроопределяща инфраструктура, особено в гореизброените новоизграждащи се квартали. Неизграждането на такава инфраструктура, което е задължение на Столична община и по-конкретно от програмата на кмета, обезсмисля Стратегията за развитие на област София-град,  Общинския план за развитие на Столична община, Общия устройствен план на Столична община, Екологичната оценка на ИОУП, Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на гр. София и заложените цели в тях, защото жителите на столицата остават без въздух, без канализация, без места за здравно и образователно обслужване, без паркоместа, а напоследък все по-често ставаме свидетели и на това, че им се отнема и достъпа до улиците, на които се слагат бариери, разкопават се с багери – визирам последния случай от този месец в кв. „Витоша“. Изграждането на публичната инфраструктура от Столична община и необходимостта от терени за това е съдържанието на втората законова предпоставка за изменение на устройствените планове, а именно възникналите нови общински нужди за обекти, собственост на общината и експлоатационните дружества – улици, детски градини, зелени площи, обществени паркинги, канализационна мрежа и други.

1.2. Да се наложи строителна забрана от кмета на Столична община, на основание чл. 44, ал. 2 от Закона за местно самоуправление и местна администрация (ЗМСМА), чл. 198, ал. 1, т. 1, ал. 2 изр. 1, ал. 4 и ал. 5 от ЗУТ във връзка с процедурите по изменение на общия устройствен план и подробните устройствени планове на София. В законоустановения двугодишен срок на забраната да бъдат приети горепосочените изменения в устройствените планове на Столична община.

С налагането на такава забрана ще се защитят особено важни обществени интереси, а именно интересите на местното население и нуждата от необходимите публични пространства, за да се подобри значително качеството на живот, чистота на атмосферния въздух и на заобикалящата ни среда. В случай, че безразборното застрояване в нарушение на правила и норми не бъде спряно, ще се нанесе значителна и непоправима вреда на градската среда за десетилетия напред, което е недопустимо.

1.3. Да не бъде допускано строителство на високи сгради в нарушение на правилата и нормативите, установени в ОУП и ПУП на Столична община, както и в разрез с целите, заложени в областните и общински документи за стратегическо развитие и планиране на градската среда в София.

Такива са проектите за: 44-етажна офис сграда в кв. „Стрелбище“, на ъгъла на булевардите „България“ и „П. Ю. Тодоров“, с инвеститор фирма „НИКМИ“,  проектът „Paradise Tower“ с внушителните 55 етажа и височина от 215 метра между бул. „Черни връх“ и ул. „Сребърна“ в местността „Кръстова вада“, мащабни и високи проекти на турската строителна компания „Garanti Koza“ и др.

1.4. Началникът на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) да спре строежа на всички високи сгради, на които строителните параметри превишават нормативно установените за съответната зона, а за вече построенните части над установените норми да издаде заповед за премахване на незаконната част на строежа.

Това се отнася за строежа на сграда „Златен век“, находяща се на ул. „Златен рог“, кв. „Лозенец“ и други обекти със съществени отклонения от установените параметри за строителство.

Цел на предложението: Да се изпълни със съдържание чл. 1 от Закона за устройство на територията (ЗУТ), който гласи „Територията на Република България е национално богатство. Нейното устройство гарантира устойчиво развитие и благоприятни условия за живеене, труд и отдих на населението.“  За голямо съжаление днес това не е в сила за София. Настъпилите промени след 1989 г. и по – конкретно в случая трансформирането на собствеността по един криминален начин с целенасочено оставени „вратички” в законите, е основната причина държавата да абдикира от регулативните си и управленски функции. Това доведе до хаос в дейностите по устройство на територията – презастрояване, нерегламентирана промяна на функционалното предназначение на редица територии, незаконно строителство, анексиране на зелени пространства, криминално заграбване на имоти държавна и общинска собственост и пр. Разбира се, за този хаос се погрижиха и управляващите на местно и национално ниво в последните 30 години, за да може да „опоскат” всички апетитни имоти и да приберат комисионните от строителството над закона. Механизмите за рационално, модерно, интегрирано, устойчиво и адекватно развитие на обществените интереси по планиране на териториите и урбанистичните структури си остана само в стотиците концепции, стратегии и планове, тоест налице е само декларативното начало, както при борбата с корупцията по високите етажи на властта, но реални действия – не.

Днес трябва организирано да сложим край на безразборното строителство, убиващо София.

 1. Въвеждане на забрана върху продажбата и замяната на имоти, собственост на Столична община.

Цел на предложението: Да се спре продължилото вече 30 години криминалното разграбване на общински имоти чрез различни схеми – изключително занижени оценки, ползването на фалшиви документи, неизгодни заменки и други, за да може в бъдеще да се ползват за постоянно растящите нужди на общината – откриване на нови детски градини и училища, детски площадки, разширяване на булеварди и улици, локални паркове и т.н.

 1. Създаването на обществени съвети с по един гражданин – представител на 24 –те административни района и представители на неправителствени организации към управителните органи на общинските търговски дружества – „Топлофикация София“ ЕАД, „Софийски имоти“ ЕАД, „Метрополитен“ ЕАД и „Център за градска мобилност“ ЕАД.

Цел на предложението: Да се осигури прозрачност на управлението на общинските търговски дружества и ограничи „източването“ на средства от тях. „Топлофикация София“ ЕАД е пример за непрозрачност и корупционни схеми.

 1. Изграждането на 100 броя обществени паркинги и гаражи (подземни и наземни) за периода 2020 – 2024 г., финансирани с реализираните приходи от зоните за платено паркиране (синя и зелена) в гр. София.

Цел на предложението: Да освободи превзетите от автомобили публични пространства в столицата – тротоарите, пътни платна на улици и зелени площи, което води до нарушаване на целостта на тротоарната настилка (счупени и разместени плочки и бордюри), възпрепятства предвижването на пешеходците и затруднява трафика, като особено забавя обществения градски транспорт.

 1. Столична община да изплаща компенсация на регистрираните в Информационна система за обслужване на детските заведения (ИСОДЗ), но неприети деца в общинските детски градини и самостоятелни детски ясли в размер на месечната държавна дотация за времето до тяхното приемане.

Цел на предложението: Да възстанови една несправедливост, а именно родителите на неприетите деца, които плащат данъци и осигуровки, но поради липсата на места в общинските детски градини и ясли са принудени да дават допълнителни средства средно около 500-600 лв. на месец за частни детски заведения или забавачка. И това при условие, че общината, съгласно действащото законодателство, е задължена да подсигури прием в общинските детски заведения на всички желаещи деца.

 1. Намаление на 1,00 лв. цената на картата (билета) за еднократно пътуване за наземен транспорт и метро и 60 % намаление на всички абонаментни карти по редовна и преференциална тарифа за обществения градски транспорт в София.

Цел на предложението: Да направи столичния обществен градски транспорт по – привлекателен за жителите и гостите на столицата и предпочитан пред автомобилния. Разбира се, това следва да върви наред с вземането на мерки за бързина, регулярност и комфорт на пътуване с него. Това е единственото решение за облекчаване на автомобилния трафик в София и свързаното с него замърсяване на въздуха. Днес е крайно наложително гражданите в държавата с най-голямо социално неравенство в Европейския съюз, където над 1,5 млн. от населението имат доходи под линията на бедност (351,11 лв. средно на лице от домакинството) според данните на НСИ от този месец, да заплащат реалната цена за обществения транспорт.

 1. Изграждане на цялостно видеонаблюдение във всички публични пространства на територията на София – кръстовища, паркове, детски площадки, булеварди, площади, общински пазари и автобусни спирки.

Цел на предложението: Да се гарантира сигурността на жителите и гостите на Столична община.

 1. Създаване на обществени съвети към възложителите на обществени поръчки в Столична община.

Цел на предложението: Да се осигури прозрачност и контрол при разходването на общинските средства, което ще ограничи възможностите за корупционни практики на възложителите и оттам постигане на висока ефективност. Обособяването на такива обществени съвети е изключително наложително, защото обществените поръчки в последните десет години са бутиковата корупция на политиците. Над 30 % от публичния ресурс се усвоява незаконно чрез комисионни и некачествено изпълнение на възлаганите дейности (строително – монтажни, доставки на стоки и услуги, изработване на проекти). Резултатът днес е видим за всички – некачествени ремонти.

 1. Възстановяване сградите, басейните в тях и изграждане на СПА съоръжения в минералните бани – „Централната минерална баня“, „Овча купел“, „Горна Баня“ и „Панчарево“.

Цел на предложението: Използване капацитета на минералните извори и лечебния микроклимат, които са едни от големите природни богатства на гр. София за развитие на лечебен и СПА туризъм. Също така трябва да се има в предвид, че въпросните бани са паметници на културата и част от историята на гр. София и затова трябва да останат и да се ползват по предназначение.

 1. Задължително измиване на площадите, основните булеварди и улици два пъти седмично, а на вътрешно-кварталните улици – два пъти месечно.

Цел на предложението: Да намали вредните емисии в атмосферния въздух на финни прахови частици вследствие на големия автомобилен трафик и стария автопарк, да отмие прахта от дивото безразборно строителство, да направи улиците свежи и прохладни в летните горещини, да изчисти наносите от зимата и да превърне тротоарите в чисти и привлекателни за пешеходците.

 1. Ускорено изграждане на нови детски градини.

Цел на предложението: До 2021 г. Столична община да осигури необходимите места за всички деца, желаещи да посещават общинските детски заведения – градини и ясли. Проблемът с недостига на места в общинските детските заведения е голям и от много години, но все още стои нерешен. Всяка година остават неприети 5-6 хил. деца. Заявените приоритети на правителството и местната власт в лицето на кмета и мнозинството от общинския съвет по отношение на образование и грижа за децата остава само на хартия и под формата на популистично говорене.      

 1. Изграждане и доизграждане на канализация в следните квартали: кв. „Манастирски ливади – запад и изток“, кв. „Кръстова вада-запад и изток“, м. „Витоша – ВЕЦ Симеоново“, кв. „Владая“, кв. „Княжево“, кв. „Бояна“, кв. „Драгалевци“, кв. „Симеоново“, кв. „Горубляне“, „Модерно предградие“, кв. „Орландовци“, кв. „Овча купел“, кв. „Горна баня“, както и на населените места в околоградския район.

Цел на предложението: Да се предотврати екологичната катастрофа в столицата. Голяма част от речните корита, особено тези, идващи от п.Витоша са превърнати в канали. В тях са заустени септичните ями на всички квартали от т. нар. Подвитошка яка, които са без канализация. Наред със презастрояването, липсата на канализация за над 20 % от столицата е също изключително голям проблем. Необходимо е незабавно започване на действия по изграждането ѝ.

 1. Безплатен обществен градски транспорт с двойно намалени интервали и увеличени коли на линия при превишение на среднодневната норма на фини прахови частици (ФПЧ10) над 150 µg/m3, отчетено от поне две измервателни станции в гр. София едновременно. При тези стойности мярката влиза в сила незабавно.

Забележка: Според законодателството у нас средноденонощната норма за пределно допустими концентрации за фини прахови частици (ФПЧ10) е до 50 микрограма на кубичен метър, като тя не трябва да бъде превишавана повече от 35-ти годишно.

         Цел на предложението: Да намали автомобилния трафик и оттам вредните емисии в атмосферния въздух, което е изключително важно, имайки предвид честите превишения на нормите в немалко райони в София. Мерките срещу мръсния въздух са задължителни и нетърпящи отлагане, защото здравето на хората няма цена. Трябва да напомним, че през 2017 г. съдът на Европейския съюз осъди България заради сериозното замърсяване на въздуха в страната, заради систематичното превишаване на допустимите норми за замърсяване с фини прахови частици и заради липсата на мерки за овладяване на проблема от години.

 1. Разширяване на системата от велосипедни алеи на територията на общината и въвеждане на велотранспорт под наем.

         Цел на предложението: Да се създадат условия за каране на велосипед в гр. София. Това е изключителна добра алтернатива за придвижване в градска среда. Практикува се във всички развити държави, като за Европа Холандия е флагман – там 31 % от жителите се придвижват в града основно с колело. Предимствата на велосипедното движение са много – намалява автомобилния трафик и нивата на вредните емисии, здравословно е, паркирането е лесно, осигурява гъвкавост и свобода на придвижване.

В последните 30 години политиците и криминалният капитал „счупиха“ държавата, сега са на път да счупят и градската среда на София. Затова днес, жителите на столицата сме длъжни да бъдем отговорни и да защитим града, в който живеем, работим, отглеждаме децата си, забавляваме се, спортуваме и релаксираме.

За чиста и уредена София!

13.05.2019 г.                              С уважение: ………………………………………….

гр. София                                                             (…………………………………………)