Днешната ситуация е критична – представителната демокрация, чиито начала датират отпреди двеста години е напълно изчерпана и води само до деформации – грабеж на публични блага, институционална разруха, пазар с монополи, ограничаване на условията за предприемачество, обричане на големи слоеве от населението на мизерия и оттам по-малкото им участие в икономическия и социален живот (тоест маргинализирането им) и превръщането им в потенциални извършители на всякакви престъпления. България през последните десетилетия е ярък пример, че представителите (народни представители, общински съветници, кметове, президент и правителство) не представляват друг освен себе си и частните интереси на силните на деня. Тези представители са подставени лица на неформални кръгове, предимно икономически, които след 1989 г. овладяха всички ресурси и блага, т.е капитала като частни субекти, а преди това го държаха в качеството си на номенклатурни ръководители. Властта се използва от тях за трупане на пари и още власт, а най-лошото е, че днес, в ерата на консуматорското поведение, всеки е готов да влезе в техните порочни схеми.

Всичко гореизложено дава основание да поставим въпроса: „Каква демокрация е налична в страната и въобще има ли такова „животно?“ Оказва се, че демокрацията се свежда само до изборно инженерство, което позволява ефикасна манипулация на избирателите. Изборите не са нищо друго освен търговско шоу – ние избираме представители, на които не вярваме, че защитават обществения интерес. Обикновеният гражданин се е превърнал в „зрител“ и статист, който не участва във вземането на важни за обществото решения, които де факто са условията за неговото индивидуално развитие. Гражданинът няма и никаква възможност за контрол върху решенията на представителната власт – парламент (чрез него контрол върху правителството), президент и кметове, защото няма условия да се самоорганизира, да постигне единение и да отстоява своите интереси. Свидетели сме на точно обратната тенденция – обществото е все по-дълбоко разединено, изнервено и конфронтационно настроено вследствие на ежедневното сблъскване с порочни практики, които го ограбват, а това поражда чувство на липса на справедливост. И най – важното – не участва в разпределението на публичните средства, т.е на общите пари, изработени с усилията на всички нас и влезли в държавната хазна чрез плащането на данъци, защото именно благодарение на  представителната власт годишно се крадат около 7-8 мрлд. лв. от едно малцинство, като големият пай се прибира от политици, олигарси и местни феодали. Затова е необходима пряка демокрация – народът да пише правилата, по които да функционира държавата и те да са в интерес на цялото общество, а не на определени прослойки. А днес, благодарение на технологиите това е възможно с децентрализираните електронни системи за гласуване, каквито са блокчейн технологиите.

Това е единствения начин да се излезе от омагьосаният кръг, в който се въртим от десетилетия, а именно – само политическият и икономически псевдоелит имат възможност да правят успешна кампанията на кандидати за президент, народни представители и кметове, разбира се, подплатена с милиони мръсни пари. Обикновеният човек няма нито времето, нито парите и средствата за популяризиране, за да участва в политическия живот на страната. Той винаги е поставен в положение да избира „по-малкото зло“, наложило се като норма на поведение в публичното пространство. Но такава алтернатива няма, защото всички политици досега са „голямо зло“, рожба на една и съща криминална прослойка, която сменя играчите на политическата сцена и след като те изиграят своята роля, се оттеглят на „заслужена“ почивка, харчейки милионите си, натрупани с кражби. Разбира се, улесняват ги безпаричието и безизходицата на по – голяма част от населението, защото могат да го купят и „страхуват“, а другата част – бизнеса и всички високо платени експерти и ръководители в различни области – да ги държат в зависимости с компромати, събрани в този криминален преход. Оказва се, че цялата нация е в плен, а мафията граби държавата и отнема бъдещето на милиони българи. Защото участието на обикновения човек в политиката означава много пари, които той няма, риск от това да изгуби бизнеса си или работното място, угроза от поръчково разследване и всичко това произтича от окопалата се във властта политико – олигархична прослойка – мафия, която ползва цялата държава за нейните престъпни схеми.

Пряката демокрация е жизненонеобходима днес в България, за да:

  • възстанови съпричастността на българите към общностните и национални ценности и интереси и така се постигне сплотение и обединение;
  • стимулира обществения дебат, а така се стига до обективни, консенсусни и рационални решения, защото участват голяма група хора с различни мнения. По този начин те стават легитимни и устойчиви;
  • стане най-силното и единствено средство за контрол на властта, особено когато говорим за сливането на криминален бизнес и власт, което в България е от мафиотски тип.

За повече информация:

Росен Миленов

моб. № 0878/786 669

ел. поща: azupravlqvam@gmail.com

фейсбук страница – https://www.facebook.com/referendum.politici/

сайт – https://dogovorat.com/