ОТЧЕТ

за свършеното до момента по организацията на инициативата за Референдум за съдене на политическите лица от прехода

В края на месец март тази година оповестих в публичното пространство, чрез сайта dogovorat.com и фейсбук страницата „Референдум за съд“ инициативата за произвеждане на национален референдум за съдене на политическите лица от прехода. За популяризирането му изпратих над 120 имейла до различните медии в страната. Впоследвие също съм изпращал съобщения до медиите с прикачени статии – „Обща анатомия на мафията“„Как да съдим политиците от прехода“ и други, касаещи референдума, които съм публикувал на посочените по – горе сайт и фейсбук страница. За съжаление, в началото инициативата бе отразена само от три медии –  телевизия „Евроком“, както и сайтовете „ПАН.БГ“ и „Бултаймс“. Впоследствие материалите се отразяваха само от сайтовете „Бултаймс“ и „Деннюз“.

Във връзка с информационно – застъпническата кампания за референдума се опитах да привлека и авторитетни личности от публичното пространство – политолози, социолози, експерти по различните направления, хиперактивни лица от социалните мрежи и „остриета“ на политически партии, които яростно говорят за политико-олигархичния модел, мутренизацията в политиката и корупцията по високите етажи на властта. За съжаление пак над 90 % от тях не ми отговориха. Друга част подходиха с подигравка, а трети изразиха мнение, че това начинание е изключително опасно за инициаторите и определени сили няма да позволят това да се случи на всяка цена. Също така изпратих и съобщения до неправителствени организации, които организираха подписката на скоро проведените референдуми – и те не откликнаха. Вероятно има някакъв проблем. Може би тези въпроси, залегнали в референдума не са значими или аз не съумявам да направя организацията, или нещо друго… А за да се случи тази инициатива е необходимо информацията за нея да достигне до колкото се може повече хора, за да се съберат 400 хил. подписа, които да се внесат в Народното събрание и да задължат народните представители да гласуват решение за произвеждане на национален референдум по формулираните въпроси.

До момента направеното от мен за популяризирането на Референдума, а именно – публикуване в социалните мрежи, поставяне на информационни листове по входовете на жилищните сгради, коментари под статии в електронните сайтове, съобщения до медии, неправителствени организации, експерти, представители на политически партии и други говорители в публичното пространство, не дава резултат. Към настоящия момент желание за участие в събирането на подписи са заявили седем човека, с мен включително, което говори, че на този етап започването на подписката е немислимо с оглед законовия три месечен срок, в който трябва да се съберат 400 хил. подписа. Затова следващото действие, което ще осъществя в тази насока, е провеждането на публични събрания с дневен ред, който вече съм обявил в публикацията „Покана за участие в събрание“. Забавих се във времето, защото разработих още въпроси, които да се включат в референдума. Преценил съм, че проблемите, свързани с тях имат голяма обществена важност, с оглед вредите, които нанасят на държавата и гражданите. С привличането на лица от публичното пространство исках да предизвикам публичен диалог с множество гледни точки по всички въпроси, залегнали в референдума и да се очертаят възможно най – добрите решения. За съжаление на този етап това не се получава.

Другото доста обезпокоително от срещите ми с хората, които се интересуваха от инициативата е, че една не малка част от тях вярват, че ако зад нея не стоят хора „от горе“ (политици, олигарси, службите), тя няма да шанс да се осъществи. Други директно питаха по колко пари ще се плаща за определени дейности, за да преценят дали да участват, тъй като те вече имали опит в това и ми изредиха колко са им плащали „на калпак“ при различните им участия в инициативите на политически и неправителствени организации.

Не виня никой, защото в един дълъг период от време тези порядки се налагат от престъпната каста за прокарване на техните инженерни политически проекти, различни граждански инициативи и други дейности за манипулиране на обществото, докато криминално се разпределят публичните средства в държавата. Разбира се, обществото свикна с това и го възприема за нормално.

За инициативния комитет до настоящия момент желание за участие са изявили 5-ма гражданина от гр.Попово, гр. Стара Загора, гр. Габрово и гр. София. Тъй като публичните лица, изредени по горе, които поканих, не проявяват интерес, а моето желание е да има по един представител от всички области на страната, като максималния брой по закон е 15 лица, каня гражданите от другите области в страната да се включат в Инициативния комитет.

Накрая ще споделя моето желание и виждане за начина, по който следва да функционира нашето общество, а именно – включване на всички членове в обсъждането и решаването на обществени дела от всякакво естество – планиране на приоритетите (социални, икономически и инфраструктурни) на местно и национално ниво, разпределяне на публичните средства чрез обществени поръчки, концесии и евросредства, граждански контрол върху институциите и особено върху обществените услуги – сигурност, образование и здравеопазване, зорко следене и заклеймяване на всякакви противообществени прояви, почитане на националните празници и т.н. Защото само при това положение, когато всеки е съпричастен и запознат с обществените дела, ще има възможност да ползва благата и възможностите на държавата за своята социална реализация. Тогава ще имаме гражданско самосъзнание и гражданско общество с ангажирани и стимулирани членове, борещи се за благоденствие. В противен случай държавата ще продължи да функционира, както вече близо 30 години, в полза на една ограничена прослойка от населението. Същата овладява незаконосъобразно всички ресурси и блага в страната за свои лични цели и най – лошото –  използва ги неефективно и неефикасно, с което се спира общото развитие на държавата и се обрича една голяма част от населението на лишения и безперспективност. И тази престъпна каста ще продължи да прави това, докато народът ѝ позволява – няма да спре ощетяването на хазната от над 5 млрд. лв. годишно, няма да се накажат виновните лица за това, няма да се осигурят равни условия за предприемаческа дейност на всички и в следствие на това да се вдигнат заплати и пенсии на нужните нива, да повиши качеството на обществените услуги и т. н. Докато всеки не си поиска своето, който и да дойде на власт, разлика няма да има.

За въпроси и повече информация – Росен Миленов

За контакт: тел. 0878/786 669, email: referendum.milenov@gmail.com и   фейсбук страница – https://www.facebook.com/referendum.politici/