Протестът, които организирам, аз, Росен Миленов, като гражданин, пред Народното събрание

         на 03, 04 и 05 септември 2018 г. от 08,30 до 21,00 часа

         и шествие на 05.09.2018 г. за времето от 18,00 до 21,30 часа

         по маршрут от пл. „Народно събрание“ № 2 (Пленарна зала) по бул. „Цар Освободител“ до пл. „Независимост“ пред Министерски съвет

         е с искане за спиране на корупцията и лобизма от трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна, които са превърнали България в една феодална държава. Феодализъмът е навсякъде, както на национално, така и на регионално ниво в държавната администрация, бизнеса, здравеопазването и т.н., тоест във всички сектори на икономическия и обществен живот в страната. Това са лица и неформални групи, които посредством властта, налагат техни неписани правила, създаващи условия за незаконни схеми, корупция и комисионни, което води до неоснователно обогатяване на една малка част от населението, но с цената на разпада на държавността и обричане на мнозинството от населението на безперспективност и оскотяване. По -подробно за мафията в България, виж в моята статия – тук или тук.

В Уведомлението (виж тук) по ЗСММ до Столична община съм посочил, че протестът е с искане за :

  1. Публично оповестяване на цялата информация, съдържаща се в концесионните договори за добив на подземни природни богатства, поради лошо управление в тази област, изразяващо се в слаб контрол, непрозрачност и голям корупционен риск при отдаването им, изключително ниски приходи в бюджета спрямо десетките милиарди печалба, които генерират добивните компании. Според експерти годишно държавата се ощетява с близо 1 млрд. лв. За същото съм отправил искане до министър-председателя по закона за достъп до обществената информация – виж тук.

 

 

  1. Срещу повсеместната корупция при разходването на публични средства (от републиканския бюджет и евросредства), с което бюджетът, тоест данъкоплатецът, се ощетява ежегодно с милиарди. По темата за кражбите при обществените поръчки една моя статия, която съм писал преди две години, виж тук.

 

  1. Пресичане на злоупотребите и корупцията в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, по – известна със старото си име ДАИ при изпитите за получаване на свидетелство за управление на МПС, защото това е една от основните причини за многобройните пътнотранспортни произшествия по пътищата в страната, с много жертви и наранявания на хора. Николай Колев – Босия стачкува вече втори месец с искане корупцията при издаването на фалшиви шофьорски книжки да бъде прекратена.

 

  1. Отмяна на приетия от 44-то Народно събрание през месец юли тази година нов Закон за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, с който се въвеждат административни и финансови тежести за малките и средни търговци на горива и се създават условия за монопол на един участник на пазара. В тази връзка в референдума за съдене на политиците от прехода е залегнал въпрос за търговията с течни горива, с който се цели да се либерализира пазара, вследствие на което да отпаднат спекулативните цени, резултат на картелни споразумения. Виж повече тук.

 

  1. Отмяна на въведените промени през месец юли тази година в Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци, с които се увеличава продуктовата такса за леките коли и се въвежда такава за автобуси и камиони, защото няма прозрачност и анализ как се харчат тези пари от частните организации, които ги събират. Размерът на приходите годишно досега от тези такси беше около 50-60 милиона, с увеличението ще стига до 90 млн. лв. – пари, платени от данъкоплатеца. Въпросната такса не е екотакса, а е една голяма лъжа на управляващите, под която се крие лобизъм, подплатен с 60 млн. лв. за няколко частни фирми, които връщат част от сумата към политиците под формата на комисионни. По въпроса има експертни становища на Христо Христов, председател на Асоциацията на вносителите на автомобили. Виж повече тук.

6. Спиране увеличението на размера на застраховката „Гражданска отговорност“, което за една година е около 100 /сто/ лева, чрез въвеждането на:

–  системата „Бонус-малус“, тоест модел за възнаграждение на изрядните шофьори. Това ще доведе до справедлива основа при формирането на цената на застраховката и превъзпита водачите на МПС-та да спазват по – стриктно правилата за движение по пътищата;

–  лимит при обезщетенията за неимуществени вреди, които са пряка последица от настъпило пътнотранспортно произшествие (ПТП), особено след Тълкувателното решение № 1/2016 г. от 21.06.2018 г. на ВКС, с което се разшири кръга от лица, легитимирани да получат обезщетение за неимуществени вреди от причинена при непозволено увреждане смърт на близък;

– предприемане на нормативни изменения и допълнения на законодателството в тази област и конкретни действия с оглед правомощията на оторизираните държавни органи с участието на застрахователните компании, опериращи на български пазар, с цел да се преустановят злоупотребите с ползването на автомобили с българска регистрация, които са с прекратена регистрация в страната, но в чужбина продължават да ползват български регистрационни табели и съответно покритие на застраховка „Гражданска отговорност“, издадена в България.

         Годишно ощетяването на бюджета през приходната и разходната част е около 7-8 % от БВП, тоест 7-8 млрд. лв. Тези престъпни пари деформират политическите, икономическите и социални отношения в страната. За да се прекъсне този омагьосан кръг, в който се въртим вече 30 години, трябва да се спрем грабежа, който за този период в стойностно изражение е в размер на 100 млрд. лв. само преки щети, а косвените са най-страшни, защото те се виждат днес от всеки – икономика на  ишлеме и суровини, която дава стоки с ниска добавена стойност и съответно ниско заплащане на труда, монополизиран и картелизиран вътрешен пазар, „щавещ“ потребителя, институционална разруха, недофинансирани обществени сектори и всичко това води до „стопяване“ на нацията, а без хора няма автентичност, култура, тоест държава.

Скъпи сънародници, който от вас се чувства ощетен, да заповяда на протеста пред Народното събрание и шествието до Министерски съвет, за да покажем на политиците и олигарсите, че тяхното време свърши.

Следва провеждане на референдум за съдене на политиците от прехода и реализиране на целите, заложени в него. Друг път за спасението на България няма – виж повече ТУК.

Предварително Ви благодаря за подкрепата!

Росен Миленов,

тел. 0878 786 669

ел. поща: referendum.milenov@gmail.com